over mij


opleiding

Als kind uit een tuindersgezin speelde mijn jeugd zich in de natuur en tussen de dieren af.‚Äč Mijn grote liefde hiervoor is duidelijk te zien in mijn illustraties én in de workshopthema's!

Van jongs af aan was het mij duidelijk wat ik wilde worden: 'tekenjuf'! De opleiding docent beeldende kunst & vormgeving (TE/HA) in Sittard voelde als een warm bad. 

Toch werd ik niet meteen tekenjuf. Na de opleiding rolde ik een ander vak in; grafische vormgeving. Ik werkte in totaal 5 jaar in loondienst voor een reclamebureau in Maastricht en een BNO vormgever in het Heuvelland.

zelfstandig vormgever

Na de geboorte van Lonneke (nu 20) startte ik als zelfstandige. De eerste 2 jaar met name als freelance vormgever voor een groot reclamebureau in Maastricht en de Open Universiteit.

Na deze opstart-fase werkte ik vele jaren voor eigen opdrachtgevers, o.a. RIBW Heuvelland & Maasvallei,  Maastro clinic, Maastricht Health Campus, Provincie Limburg, Blue Earth, MUMC, Bernard Lievegoedschool en de Cramignon.

workshops geluksvogel

Naast mijn werk als vormgever startte ik met creatieve workshops voor kinderen. Ik gaf de workshops de naam Geluksvogel, want ik wou meer geven dan alleen een tekenles. Ik wou dat het ging over geluk. Wat maakt je gelukkig? Waar droom je van? Wat is voor jou belangrijk?

De thema's die ik bedacht hadden vaak te maken met de natuur; dieren, bloemen, bomen, landschappen... we deden ook buitenworkshops in het park of andere plekjes in de buurt! Ook dat vind ik belangrijk: kinderen oog laten krijgen voor de schoonheid van de natuur. En dat we daar goed mee omgaan.

En heel geregeld maakten we een collage en zelfportret in allerlei technieken. Waarin ik de kinderen dan vaak teksten liet schrijven of plakken. Over wat ze goed kunnen bijvoorbeeld.

De workshops Geluksvogel geef ik nog steeds, elk jaar verzin ik weer nieuwe thema's en andere opdrachten. Maar nog altijd gaat het over klein geluk en heeft de natuur een belangrijke rol. 

Afgelopen seizoen deden 5 groepen kinderen mee in een serie vanaf september. Dit jaar wil ik 4, misschien 5 groepen starten. Er zijn heel wat kinderen die al jaren meedoen, ik bouw een hele speciale band met ze op.

Ik zou willen dat er een vak 'geluksonderwijs' komt, dan mogen ze Geluksvogel daar onderdeel van laten zijn!

docent kunstacademie

Vanuit mijn eigen bedrijf heb ik 4 jaar freelance als docent en mentor bij Hogeschool Zuyd - propedeuse kunstacademie - gewerkt. In zo'n eerste jaar gaat het ook om het ontdekken welke richting bij je past. Dat vond ik fascinerend.

Korte tijd werd ik 'uitgezonden' naar de toneelacademie om ook daar studenten te leren een boekje met verschillende illustraties en teksten over zichzelf te maken.


In dat laatste jaar begon het bij mij steeds duidelijker te worden. Ik wou geheel zelfstandig verder. Mezelf illustratief ontwikkelen, mijn eigen workshops uitbreiden en in de toekomst eigen uitgaves gaan maken. Met mìjn ideeën.

Inspiratie-workshops

Ik volgde mijn hart en ben dit met anderen gaan delen, zo zijn de Inspiratie-workshops ontstaan. Cursisten gingen met me mee op ontdekkingsreis!
Ik kijk steeds weer met nieuwe ogen naar mezelf en al het mooie om me heen, daarmee onderzoek ik het thema.

Het zijn echt ochtenden om even stil te staan bij wie je bent, je eigen wensen en bij wat voor jou belangrijk is. Maar zeker ook om inspiratie te krijgen of te hervinden en je creativiteit weer heerlijk te laten stromen. 

Cursisten schuiven 1x per maand aan in het sfeervolle atelier. Dit jaar zelfs in juli en augustus met een inspirerend zomerprogramma! De cursisten en de Inspiratie-workshops laten mij veel geluk ervaren!

illustraties - klein geluk

Het was een tweede natuur voor mij geworden om heel goed aan te voelen hoe ik teksten en gedachten kon vertalen naar vormgeving die daar precies bij paste.

Dit wou ik omdraaien; het was tijd om dat wat ìk heel belangrijk vind te vertalen naar illustraties en vormgeving. Ongeveer een jaar geleden ben ik gestopt met grafisch werk in opdracht om dit te ontwikkelen.

Absoluut een spannende beslissing! Ik hield echt wel van mijn werk en er waren ook twijfels of het me wel zou lukken. Maar het was zo'n sterk verlangen. Ik moest het gewoon een kans geven. 

Het was niet meteen mijn bedoeling geboortekaartjes te gaan maken. Het waren de illustraties die me dit lieten zien. Langzaam ontstond een eigen stijl en het waren overduidelijk kinderillustraties. Ik tekende ze inderdaad vaak voor mijn kinderen of over mezelf met de kinderen. 

Het verrast mezelf hoe alles nu zo mooi samenvalt; de workshops, de illustraties met hun verhaal én toch ook weer de grafische vormgeving! 

Dat ik klein geluk nu ook mee mag geven aan nieuwe wereldburgers en hun ouders, dat is voor mij heel BIJZONDER!

.