over mijjeugd en opleiding tekendocent

Als kind groeide ik op in een tuindersgezin en bracht veel tijd buiten door. Mijn zus en ik speelden met wat er was; takjes, kleine diertjes, blaadjes, stenen, veldbloemen.... ik hield ervan. We hadden een hond en in de wei bij het huis liepen konijnen, kippen en eenden. In de keuken tjilpte kanaries en op de vensterbank stond een bak met schildpadden.

De verhalen van Suske & Wiske waren een grote bron van inspiratie voor mij. Ik verslond ze! De eerste kreeg ik van oma Bertha en heette 'de Vinnige Viking'. Ik kan me nu nog herinneren dat we deze samen kochten. Het mondde uit tot een grote passie. In deze wereld vol wonderlijke avonturen herkende ik het verlangen in mezelf om iets te willen betekenen voor een ander. 

Iedereen die mee wilde doen nam ik mee op speurtochten in de natuur en ik herinner me nog de oude schoolbank in de keuken, waar mijn zus, buurtkinderen, vriendinnen en ik samen tekenden en 'schooltje' speelden.

Op mijn dertiende fietste ik iedere week 7 km naar Baarlo om tekenles te krijgen bij Willemien. Ze leefde met haar gezin in een mooie verbouwde boerderij waar de tekenles plaatsvond, met op de achtergrond spelende kinderen. Sinds die tijd wist ik; dit wil ik ook!

Helemaal geen verrassing dat de opleiding tot docent beeldende kunst & vormgeving in Sittard voor mij als een warm bad aanvoelde.


eerst grafisch vormgever

Met passie voor beeld, tekst en een goed oog voor detail startte ik na de opleiding als grafisch vormgever. Een jaar na de geboorte van mijn oudste dochter kreeg ik de kans als zelfstandige te gaan werken (VOF Maas & van den Homberg) en heb vele jaren samengewerkt met hele lieve mensen van bedrijven en organisaties in Maastricht en omstreken. En ervan genoten hun visie te vertalen naar voor hun passende vormgeving. 
Ik ben ontzettend dankbaar voor de warme en inspirerende samenwerkingen met fotografe Clea Betlem en tekstschrijfster Silvia van de put (Comeander). We waren samen een fantastisch team! Met onze samenwerking kregen we de kans het bedrijfsleven een stukje mooier te maken!

 

Na deze jaren handen en voeten geven aan mooie visies en dromen vond ik in 2018 dat de tijd was aangebroken om vol voor mijn eigen droom te gaan.
In 2020 startte ik met Suzannes Inspiratie. Een uitdagend jaar om van start te gaan bleek. Maar met de nodige flexibiliteit is het gelukt en weten steeds meer kinderen en vrouwen het atelier aan de Heukelstraat in Maastricht te vinden!


freelance docent kunstacademie

Met veel plezier gaf ik als freelancer vier jaar les in grafische vormgeving en was mentor aan de kunstacademie in Maastricht. 

Samen met een team lieve collega's begeleidden wij studenten in hun oriëntatiejaar naar de meest passende studierichting. Zelf deed ik dit door studenten onder andere boekjes te laten vormgeven die hun eigen unieke zijn weerspiegelden: Wie ben ik, wat wil ik, wat is voor mij belangrijk... met eigen illustraties, tekst, collages en foto's.

Doordat het propedeuse-jaar werd opgeheven, nam ik de beslissing mijn bijbaan op te zeggen, want het begeleiden van studenten in hun oriëntatiejaar was nou juist mijn toegevoegde waarde. Daar wou ik mee verder. Op mijn eigen manier.

Lastig om afscheid te moeten nemen van de studenten en mijn collega's, maar het was achteraf gezien echt het juiste moment.


Suzannes Inspiratie!
Tekenen, schilderen & meer

Sinds 2010 geef ik teken- en schilderworkshops. Acht jaar naast mijn werk als (docent) grafisch vormgeving. 1 januari 2020 heb ik Suzannes Inspiratie opgericht. 

Ik heb dit al sinds mijn jeugd voor ogen gehad. Een boerderij waarin ik teken- en schilderworkshops kon geven. Sinds mijn opleiding aan de HKLS in Sittard tot docent tekenen/handvaardigheid ben ik geïnteresseerd in de meerwaarde van tekenen. Ik had al gauw door hoe waardevol tekenen en schilderen voor een mens is. Het geeft je zelfvertrouwen een boost en je ontdekt dat je zoveel meer kunt dan je denkt.

Ga mee op ontdekkingsreis in een creatieve wereld en leer met nieuwe ogen te kijken naar jezelf en de wereld om je heen. 
Door te tekenen en te schilderen leer je jezelf beter kennen en wordt je uitgenodigd te luisteren naar je hart.